Cu și despre mătreață: ce este, de ce apare și cum o prevenim?

Cu și despre mătreață: ce este, de ce apare și cum o prevenim?
Mătreața reprezintă una dintre cele mai cunoscute afecțiuni ale părului și este una dintre cele mai frecvente probleme ale scalpului atât la femei, cât și la bărbați, indiferent de vârstă. Aproape jumătate din populația adultă se confruntă cu mătreața care, deși nu este o afecțiune gravă și nici contagioasă, este destul de neplăcută și inestetică. Mai mult, aceasta poate afecta încrederea de sine. Vestea bună este că poate fi combătută cu un sampon anti matreata potrivit.

Cauzele apariției mătreții

Mătreaţa este o afecțiune frecventă a scalpului, caracterizată printr-o anomalie a descuamării epiteliale, care are drept rezultat acumularea vizibilă de resturi de celule. Poate apărea din cauza mai multor factori, dar cel mai des apare ca o consecinţă a unui scalp foarte uscat, a iritaţiilor provocate de seboreea produsă în exces sau a ciupercii Mallasezia globosa, aflată la nivelul scalpului şi care se înmulţeşte dacă echilibrul scalpului este perturbat fie din cauza dietei necorespunzătoare, a anumitor dereglări hormonale sau chiar a stresului.

Mătreaţa începe să apară în perioada pubertăţii, când hormonii încep să se modifice, producând o cantitate mai mare de uleiuri la nivelul scalpului, ce favorizează dezvoltarea microbului Malassezia globosa care provoacă apariţia mătreţii. Însă aceasta poate apărea și în alte situaţii când hormonii tăi se modifică, precum la o vârstă înaintată sau în timpul unei perioade de stres.

Pe măsură ce Malassezia descompune sebumul de pe scalpul tău, acesta produce acid oleic, iar dacă scalpul tău este sensibil la acidul oleic (cam 50% din populaţia globului este) acesta se poate irita, ceea ce duce la simptomele pe care le recunoaştem ca fiind mătreaţa. În afara simptomelor vizibile pe umerii celor afectați, alte indicii sunt:
  • Senzaţia de mâncărime a pielii
  • Înroşirea pielii
  • Scalp uscat.
Potrivit statisticilor, numărul celor care ajung să aibă mătreață este în creștere. Acest lucru se întâmplă și din cauză că părul se confruntă cu diverși agenți de stres ai scalpului în fiecare anotimp și sub orice tip de climă. Pe de altă parte, poluarea nu există doar afară, fumul de țigară fiind și el un factor de poluare al aerului. Printre factorii care duc la apariția sau la agravarea mătreții se numără și sistemele de încălzire din locuințe, căldura și transpirația din timpul verii, căciulile sau pălăriile, precum și transpirația apărută în timpul practicării unui sport.

sampon anti matreata

Cum se poate preveni mătreața

Din fericire, tratamentul împotriva mătreţii, mâncărimii şi a deshidratării scalpului este simplu, iar cea mai bună metodă de a elimina mătreaţa este folosirea unui sampon anti matreata cu eficienţa dovedită în combaterea tuturor simptomelor mătreţii. Există o gamă întreagă de şampoane diferite în funcţie de simptomele tale, tipul de păr, indiferent dacă părul are firul gros și este plin de volum sau dacă are un aspect neted şi mătăsos.

Pentru tratament se recomandă şampoane speciale care conţin agenţi antifungici, cum sunt zinc pyrithione, selenium sulfide, ketoconazol, acid salicilic, octopirox. Unele dintre cele mai indicate șampoane anti mătreață au ca ingredient activ piritionatul de zinc, care elimină cauza principală, microbul Malassezia globosa, care este prezent pe scalpul tuturor. Eliminând cauza problemei, acest ingredient întrerupe ciclul iritaţiei care produce mătreaţa şi nu doar tratează simptomele. După ce ai ales un sampon anti matreata adecvat, trebuie să te asiguri că îl utilizezi în mod corect pentru ca acesta să aibă o acţiune optimă. Cel mai bine folosește-l de fiecare dată când îți speli părul, utilizarea acestuia cu regularitate te va ajuta la menținerea controlului asupra mătreţii şi la eliminarea cojilor de mătreaţă.

Este bine să alegi și un balsam potrivit, din aceeași gamă cu șamponul, pentru că multe balsamuri cosmetice pot elimina ingredientul activ din șamponul tău anti mătreață.

Pentru a preveni reapariția mătreții se recomandă:
  • Tratamente non-abrazive, corespunzătoare, care acționează delicat asupra scalpului.
  • Evitarea produselor aspre și obiceiurile de styling repetate care pot afecta structura firului de păr.
  • Un stil de viață sănătos, o dietă echilibrată.
Produse pentru tratarea mătreții

Pentru ca tratamentul împotriva acestei afecțiuni atât de inconfortabile să devină un răsfăț și o plăcere, Bold Beauty te ajuta cu câteva produse profesionale de la cele mai de încredere branduri. 

Un sampon anti matreata cu rezultate excepționale pentru sănătatea și echilibrul scalpului este Alfaparf Semi di Lino Scalp care folosește tehnologia specifică Semi di Lino Scalp. Microbiotic System este complexul inovativ de probiotice și prebiotice, creat în laborator, foarte bun pentru a menține în echilibru bariera de protecție a pielii, readucând scalpul și părul la armonia lor naturală.

Gama Semi di Lino Scalp conține un ingredient activ compus din macromolecule zaharoase obținute prin proces natural de fermentație, ci nu prin sinteză. Are acțiune filmogenă protejând părul de deteriorările provocate de poluare și prevenind pătrunderea în păr a prafului și a metalelor grele care favorizează producția de radicali liberi.

În plus, Semi di Lino Scalp oferă o strălucire de lungă durată datorită extractului din semințe de in, și acționează, în același timp, ca un filtru UV și antioxidant care îmbunătățește longevitatea culorii. Gama Semi di Lino Scalp este foarte potrivită și pentru părul vopsit, menținând culoarea intensă și strălucitoare chiar și după 9 spălări.

Datorită ingredientelor active probiotice și prebiotice, tratamentul Scalp ajută la menținerea în echilibru a florei bacteriene a pielii, pentru ca părul să poată străluci în toată splendoarea și luminozitatea sa.

Pentru echilibrarea funcțiilor naturale ale scalpului și prevenirea recidivei, poți folosi ca tratament șamponul ani matreață Keune Care Derma Exfoliate, care curăță scalpul eliminând eczemele provocate de mătreață. Este indicat scalpului gras, iritat, dar și scalpului uscat ce prezintă urticarie și descuamare.
  • Conține Octopirox ce frânează dezvoltarea ciupercii Pityrosporum Ovale, una din cauzele mătreții.
  • Conține Betaina ce are rolul de a curăța cu delicatețe scalpul.
  • Conține Bio-sulfura ce relaxează scalpul și reglează secreția glandelor sebacee.
sampon anti matreata

Dacă vrei să apelezi la secretele suedeze de îngrijire ale părului, alege un sampon anti matreata nutritiv, hidratant și delicat, fără sulfați, pentru scalp sensibil și iritat și toate tipurile de păr, Waterclouds Balance cu aloe vera. Este un produs vegan din gama Waterclouds Relieve, serie care a fost dezvoltată pentru a ajuta problemelor cu scalpul cum ar fi mătreața, mâncărimea, roșeața și scalpul uscat. Produsele de calmare au o acțiune excelentă împotriva ciupercii Malassezia furfur (Pityrosporum ovale) care provoacă dermatita seboreică a scalpului. Produsele Waterclouds sunt potrivite pentru toate tipurile de păr și special dezvoltate pentru cei care sunt hipersensibili și au alergii.

Pentru bărbați, există șamponul anti mătreață Keune 1922 Purifying Shampoo, care curăță delicat scalpul și are la bază creatină ce calmează pielea capului și îndepărtează mătreața. Zinc pyrithione din formula acestuia încetinește dezvoltarea ciupercii care cauzează dezvoltarea mătreții. Este potrivit pentru utilizare zilnică.

Părul are nevoie de îngrijire permanentă pentru a se menține sănătos. Bold Beauty vine în ajutorul tuturor persoanelor care pun în prim plan aspectul și sănătatea lor cu șampoane naturale și profesionale, potrivite pentru o îngrijire zilnică la cel mai înalt nivel.

Suport clienti LUNI-VINERI 9:00 - 17:30

0378 11 99 07 contact@boldbeauty.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!