Etapele de creștere și regenerare a părului: TOT ce trebuie să știi

Etapele de creștere și regenerare a părului: TOT ce trebuie să știi

Primul pas pentru a ne bucura de un păr frumos și sănătos este înțelegerea ciclului de creștere a părului, cunoașterea cauzelor care duc la căderea sa, dar și cum trebuie să procedăm pentru regenerarea părului.

Având un rol important atât în aspectul nostru fizic, dar și în încrederea pe care o avem în propria persoană, părul este cel mai frumos ”accesoriu” al oricărei femei. Fiecare dintre noi ne dorim să avem un păr frumos, sănătos și rezistent, sănătatea și frumusețea părului fiind una din preocupările femeilor din toate timpurile. 

Cum crește părul?

Părul crește datorită bulbilor piloși prezenți în interiorul pielii, la rădăcina firului de păr, și este format din două părți. Partea părului din interiorul foliculului și sub suprafața pielii se numește rădăcină de păr, iar partea vizibilă este corpul sau arborele părului. Bulbii de păr de la baza rădăcinii absorb substanțe nutritive din sânge și formează celule noi. Există în jur de 100.000 de foliculi de păr doar pe scalp și cinci milioane de foliculi de păr pe corp.

 

Fiecare fir de păr se formează în interiorul bulbului de păr, în folicul. Foliculul de păr însuși este format din papilă și bulb. Papila conține vase de sânge minuscule care asigură furnizarea de sânge foliculului de păr. Bulbul, care înconjoară papila, este locul în care celulele firelor de păr se divid. Celulele bulbului se divid mult mai repede decât celelalte celule din corpul uman.

 

Firul de păr, partea vizibilă a părului, este alcătuit dintr-o proteină tare numită keratină și un strat protector exterior asemănător cuticulei. Părul crește 0,3 mm până la 0,4 mm în fiecare zi, aproximativ șase centimetri pe an. Creșterea părului are loc într-un ciclu, iar fiecare dintre ciclurile părului nostru nu este sincronizat. În orice moment, fiecare fir este într-o parte diferită a ciclului. Foliculul poate fi afectat doar de arsuri sau cicatrici grave.

Etapele de creștere și regenerare a părului

Ciclul de creștere al părului este reprezentat de patru faze, după ultima fază foliculul revine la prima fază și ciclul de regenerarea părului se repetă. Vârstă, nutriția și starea generală de sănătate pot influența fiecare fază de creștere a părului.

 
  • Faza Anagenă - creșterea părului
 

Faza anagenă sau de creștere este prima parte a ciclului de creștere a părului. În timpul acestei faze, celulele bulbului se împart rapid, rezultând o creștere nouă a părului. Faza de anagen durează între doi și opt ani fără întrerupere. Firul de păr se keratinizează și se întinde în exteriorul folicului, spre piele. 

regenerarea parului

Totodată, foliculul pătrunde mai adânc în dermă, pentru a fi hrănit. Durata fazei de anagen determină lungimea maximă a părului. Genele, sprâncenele și părul corpului au faze de creștere mai scurte, de aceea și sunt mult mai scurte decât părul capului. Există mulți factori care influențează durata fazei de anagen, inclusiv genetica, nutriția, vârsta și sănătatea generală. Mai mult, pe parcursul vieții, pe măsură ce îmbătrânim, faza de creștere a părului scade.

 
  • Faza Catagenă - perioada de tranziție 

Această este o fază de tranziție scurtă de doar două-trei săptămâni. În timpul fazei de catagen, părul nu mai crește, foliculul se micșorează până ajunge la aproximativ 1/6 din lungimea sa normală, partea sa inferioară fiind distrusă. Odată cu dezintegrarea folicului, firul de păr este împins spre exterior.

 
  • Faza Telogenă  - repaus

 

În timpul fazei telogene, părul se odihnește în timp ce un păr nou începe să crească sub el. Firul de păr nu mai crește, însă rămâne atașat de folicul, deasupra papilei. Faza telogenă durează între două și patru luni și 10-15% din toate firele de păr sunt în această fază în orice moment.

 
  • Faza Exogenă - căderea părului 

 

Faza exogenă este ultima parte a ciclului părului, în timpul căreia părul se desprinde și cade. De fapt, fiecare fir de păr cade și este complet normal să pierzi 50 până la 100 de fire de păr în fiecare zi. Ar trebui să te îngrijorezi numai dacă există o schimbare bruscă și părul cade mai mult decât de obicei. Înainte de căderea firului vechi de păr, foliculul începe un nou ciclu de creștere, bulbul nou împingându-l pe cel vechi.

 

Cum poți opri pierderea părului - Cu ce se hrănește firul de păr?

 

Deși căderea părului este o etapă naturală și necesară în ciclul de creștere și pentru regenerarea părului, dacă părul tău cade în exces ar trebui să iei anumite măsuri. Un stil de viață sănătos, cu stres scăzut, o dietă adecvată și îngrijirea blândă a părului ar trebui să contribuie la promovarea creșterii sănătoase a părului pentru o lungă perioadă de timp.

 
  • Redu nivelul de stres.

  • Fă sport regulat.

  • Păstrează-ți organismul hidratat.

  • Adoptă o dietă sănătoasă care să includă o mulțime de alimente bogate în proteine, fier, zinc și vitamine.

  • Încearcă suplimente pentru regenerarea părului ca o modalitate ușoară de a te asigura că vei primi nutrienții necesari în dieta ta.

caderea parului

Pentru a maximiza faza anagenă de creștere a părului ar trebui să-ți menții scalpul și părul sănătos folosind produse cosmetice profesionale pentru regenerarea părului.  Un kit de îngrijire completă pentru păr degradat, din gama Reconstruction, Alfaparf Semi di Lino, restaurează în profunzime părul deteriorat datorită ingredientelor acțive care acționează în structura firului de păr. 

 

Prima etapă de reconstrucție a părului deteriorat, în care părul recapătă proteinele pierdute este dată de folosirea unui șampon de reparare. Urmează un tratament intensiv care fortifică și restructurează cortexul părului, crescându-i rezistența prin folosirea unei măști restructurante. 

 

La sfârșit, un tratament zilnic cu loțiunea de reconstrucție va restuctura progresiv părul degradat și fragil. Formula produselor din această gamă conține: Urban Defence Pro, scut anti-poluare pentru protecție totală; Shine Fix Complex pentru 24 de ore de strălucire de la vârfuri până la rădăcina; Color Fix Complex cu filtru UV și antioxidant pentru a prelungi frumusețea culorii; Bamboo Marrow + Cortex Repair, o combinație de ingrediente active naturale bogate în siliciu cu o acțiune restructurantă. 

 

În general fiolele de tratament pentru regenerarea părului au efecte rapide și de durată. Poți încerca fiolele tratament de la Fanola Energy, pe bază de urzică care combate căderea părului, rozmarin care stimulează creșterea părului și microcirculației scalpului și proteine de grâu hidrolizate care pătrund în cortexul fiecărui fir de păr, întărind și hidratând părul. Sau poți folosi fiole tratament pentru repararea firului de păr Keune Miracle, cu cel mai sofisticat mix de cheratină (cheratină hidrolizată, cheratină oxidată, cheratină, apă) care datorită acțiunii de aderare tip fermoar în firul de păr imită cheratina naturală a firului de păr și este astfel responsabilă pentru repararea fibrei capilare deteriorate de la exterior către interior.

 

Firul de păr este similar unui organism viu, care se naște, se hrănește, respiră și moare, de aceea este important să ai grijă corespunzător de el pentru a avea un păr sănătos și frumos!

Suport clienti LUNI-VINERI 9:00 - 17:30

0378 11 99 07 contact@boldbeauty.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!