Indiferent de lungimea și tipul de păr pe care îl avem, acesta are nevoie constantă de îngrijire, iar produsul cu care părul nostru întră cel mai mult în contact este șamponul. Acesta este indispensabil pentru o igienă corespunzătoare și o îngrijire optimă a părului și scalpului.
Recipientele de șampon sunt, în general, foarte atrăgătoare, iar denumirile ne promit că fac adevărate minuni. Alegerea greșită a unui șampon însă poate avea un efect opus și efecte neplăcute pentru părul și scalpul tău, de aceea se recomanda să te uiți cu atenție și la eticheta unui șampon înainte să îl cumperi.
Cum să citești etichetele șampoanelor: ordinea ingredientelor
De cele mai multe ori, când vrei să citești eticheta unui șampon, întorcând cu interes sticla de șampon ai impresia că este vorba de o limbă necunoscută. În afara unor informații generale și utile precum țara în care este produsul fabricat, eventualul importator, cantitatea, data de expirare, unele precauții, modul de aplicare, urmează lista de ingrediente unde sigur nu mai înțelegi nimic.
Cum poți decodifica această etichetă șampon cu lista ei de ingrediente nenumărate, pentru a afla dacă șamponul respectiv este potrivit pentru tine? Iată ce e bine să cunoști pentru început:
- Specificarea ingredientelor de pe ambalaj trebuie să țină cont de INCI (Nomenclatura internațională a ingredientelor cosmetice), sistem care reglementează terminologia utilizată în domeniul produselor cosmetice.
- Ingredientele de pe orice etichetă de șampon sunt enumerate, de obicei, în ordine descrescătoare de la cea mai mare cantitate la cea mai mică cantitate prezentă în șampon. În general, apa este primul ingredient iar parfumul este printre ultimele.
- Primul ingredient pe care îl găsești pe o etichetă de șampon are cea mai mare concentrație și reprezintă cea mai mare parte a produsului.
- La sfârșitul listei de ingrediente se găsesc ingredientele care reprezintă mai puțin de 1% din produs, listate într-o ordine aleatoare. Ceea ce înseamnă că dacă vrei să achiziționezi un șampon care pretinde că e pe bază de ulei de argan, dar acesta este ultimul pe lista ingredientelor de pe eticheta șampon, șamponul conține o cantitate foarte mică din acest ingredient.
Ingrediente incluse în majoritatea șampoanelor
-
Ingrediente active
Ingredientele active din șampoane sunt cele care vizează o problemă specifică (mătreață, căderea părului, întărirea firului de păr) și aduc îmbunătățiri situației respective. Putem vorbi de ingrediente active doar după ce eficacitatea acestora a fost dovedită în urma unor teste. Acestea pot fi: zinc, retinol, vitamina E, biotina, acid ascorbic, acid salicilic, disulfura de seleniu.
- Agenți de transport
Aceștia se găsesc, de obicei, la începutul listei de ingrediente de pe o etichetă șampon și au rolul de a ajuta ingredientele active să acționeze. Cel mai comun agent de transport este apa, dar există șampoane care folosesc alcoolul ca agent de transport în loc de (sau împreună cu) apa.
Unele tipuri de alcool (etanolul, propanolul, alcoolul propilic și alcoolul izopropilic) pot usca părul. În schimb, așa-numiții "alcooli grași" (alcoolul laurilic, alcoolul cetilic, alcoolul stearilic și alcoolul cetearilic) au o compoziție chimică diferită și au efecte benefice asupra părului.
- Agenți tensioactivi
De cele mai multe ori, al doilea ingredient găsit pe o etichetă șampon este un agent tensioactiv sau agent de curățare. Surfactanții fac șampoanele eficiente pentru cea mai importantă misiune a lor - curățarea părului. Sunt practic detergenți care te ajută să obții acea spumă care curăță părul în profunzime și elimină sebumul.
Surfactanții obișnuiți includ sulfatul de lauret de amoniu, lauril sulfatul de amoniu, sulfatul de lauret de sodiu și sulfatul de tridet de sodiu. Este adevărat, este posibil ca acesta să aibă un efect de uscare a părului.
- Emolienți
Emolienții există în formula șampoanelor, pentru a combate efectul de uscare al agenților tensioactivi. În timp ce agenții de curățare îți fac părul frumos și curat, emolienții ajută foliculii să se agațe de o parte din umiditatea lor, pentru a feri părul de uscăciune și fragilitate. În același timp ajută la lubrifierea firelor de păr pentru a reduce frecarea dăunătoare și pentru a face părul să arate mai strălucitor.
Uleiurile vegetale, pantenolul, aloe vera și uleiurile minerale sunt câteva exemple de emolienți. Glicerina este un ingredient benefic pe o etichetă șampon, mai ales pentru părul creț sau ondulat, aducând mai multă hidratare și prevenind electrizarea și uscarea excesivă. În schimb, siliconii (dimeticona este cea mai populară) sunt elemente controversate. Unii îi evită pentru că nu sunt naturali, în timp ce pentru alții sunt un must-have pentru strălucirea suplimentară pe care o oferă.
- Conservanţi
Conservanții extind durata de valabilitate a produselor cosmetice și ajută la prevenirea creșterii bacteriilor dăunătoare, cum ar fi mucegaiul - un risc grav atunci când cea mai mare parte a formulei este apa. Conservanții precum sorbatul de potasiu și benzoatul de sodiu sunt utilizați atât în șampoane, cât și în alimente.

Ingrediente care ar putea dăuna părului
Dacă nu ești un fan al sulfaților din cauza unor posibile reacții alergice, există șampoane disponibile fără sulfați, dar e de reținut că astfel de șampoane includ, de obicei, și mai mult din orice alt agent tensioactiv cu care înlocuiesc sulfatul pe care vrei să-l eviți, în căutarea acelei spume atât de importante.
Caută produse pe a căror etichetă șampon vei identifica agenți de curățare mai blânzi cum sunt Sodium Cocoyl Glycinate, Disodium, Decyl glucoside sau Lauryl glucoside. În afara discuțiilor legate de prezența surfactanților gen sulfați, SLS și SLES, ar trebui să cauți pe orice etichetă șampon, existența următoarelor ingrediente care ar trebui evitate:
- Siliconii – Sunt adăugați în șampoane și balsamuri pentru a crea o strălucire rapidă părului, dar pe termen lung pot provoca uscăciune extremă și fragilitate. Majoritatea siliconilor sunt destul de ușor de identificat atunci când citești o etichetă șampon, deoarece majoritatea se termină în con: dimeticonă, amodimeticonă, ciclometiconă, ceteraril meticonă, pheryl trimethicone, stearil dimeticonă.
- Parabenii – Au efect toxic, putând duce la căderea părului și la iritarea scalpului. Printre parabenii care pot fi găsiți pe o etichetă șampon sunt butilparaben, etilparaben, izobutilparaben, izopropilparaben, metilparaben și propilparaben.
- Uleiurile minerale - Sunt substanțe care provin din petrochimie. Oferă senzația de catifelare și hidratare datorită peliculei pe care o lasă pe fibra capilară, dar de fapt formează o peliculă ocluzivă pe piele și sunt foarte dăunătoare. Printre cele de evitat sunt paraffinum liquidum, ozokerite, petrolatum, ceresin, cera microcristallina.
- Formaldehidele – Keratina este o proteină de păr sintetică bună pentru păr, în schimb tratamentele cu keratină pot conține chimicale care produc formaldehida, care poate provoca căderea părului. Ar trebuie ca pe eticheta șampon să nu apară ingrediente precum formalina si metilen glicolul.
- Parfumurile sintetice - Pot include până la 3000 de substanțe chimice, multe fiind iritante pentru scalp. Ar trebui să optezi pentru șampoane cu ingrediente naturale, precum uleiurile esențiale și extractele din plante.
Ingrediente de care părul tău are nevoie
Pentru un păr hrănit, hidratat și neagresat este important ca șampoanele să conțină ingrediente utile precum: extracte și uleiurile vegetale, acizi lactici, ceară naturală, colagen, biotină, keratină, acid hialuronic (piridoxina), vitamina B6, ciclopirox - antifugic, ideal si pentru a trata saboreea, ketoconazol - antibacterian, ideal pentru scalpul micotic, minoxidil - pe bază de plante, ideal pentru stimularea creșterii părului.
- Ingrediente pentru păr gras - Se recomandă șampoane fără blasam pentru că acestea pot lăsa un reziduu gras, dar cu ulei de arbore de ceai, ulei de citrice, rozmarin, salvie, urzică și mușețel care te pot scăpa de uleiul din folicul.
- Ingrediente pentru păr uscat - Formulele groase sunt de obicei mai bogate in ingrediente hidratante ulei de nuca si ulei de germeni de grau. Acidul salicilic (beta hydroxy acid sau „BHA”) menține porii curați, elimină pielea moartă și încurajează regenerarea celulară. Mai mult, este ideal dacă ai un scalp uscat care prezintă descuamări (cojițe albe sau transparente).
- Ingrediente pentru păr fin – Sunt recomandate ingrediente precum panthenol, ingrediente care dau volum părului și proteine care aderă la firele de păr pentru a le face mai groase.
- Ingrediente pentru păr vopsit - Dacă ai părul fragil, tratat chimic, subțire sau casant, proteinele nu trebuie să lipsească din produsele tale de îngrijire a părului. Multe șampoane sunt îmbogățite cu proteine din soia, din grâu sau din lapte, proteine care fortifică și hrănesc firele de păr, făcându-le mai rezistente și mai elastice.
În concluzie, eticheta unui șampon este foarte importantă, de aceea ar trebui să îți faci un obicei în a o citi cu atenție. Ia în calcul ce tip de păr ai și evită să cumperi șampoane care au pe lista de ingrediente primele ingrediente de care ai aflat că ar putea dăuna sănătății părului tău.