Deși, în general, suntem preocupați mai mult de sănătatea părului decât de cea a scalpului, cele două sunt strâns corelate și merită aceeași atenție. Sănătatea firului de păr depinde de sănătatea scalpului și invers. Orice afecțiune a scalpului va afecta și firul de păr deoarece originea firelor de păr (foliculul pilos, celulele germinative, locul de sinteză a părului) este la nivelul scalpului. Din acest motiv, ai nevoie de o îngrijire corespunzătoare, respectiv un sampon scalp sensibil potrivit.
Simptomele scalpului sensibil pot include arsuri, furnicături, durere, mâncărime și roșeață. Dacă simptomele sunt severe, este posibil să ai un scalp hiperreactiv sau hipersensibil. Indiferent dacă te confrunți cu simptome ușoare sau extreme, este important să iei în considerare ce factori pot cauza sensibilitatea scalpului.
Cauzele unui scalp sensibil
Un scalp sănătos este acoperit de un film hidrolipidic intact. Acesta reglează pierderea insensibilă de apă și protejează scalpul. Dacă această peliculă lipidică este deteriorată, pielea se deshidratează și devine din ce în ce mai uscată. Una dintre cauzele posibile poate fi o producție scăzută de sebum a glandelor sebacee, care compromite echilibrul natural al scalpului. Un scalp iritat și sensibil nu mai reușește să-și îndeplinească funcția protectoare. Rezultatul poate fi o piele cu prurit, din care se desprind scuame.
Dacă se întâmplă să resimți o senzație de mâncărime după folosirea unui produs de coafat sau după vopsirea părului, este posibil să ai scalpul sensibil. Dacă începe să îți cadă părul brusc sau dacă părul tău devine fragil, este posibil să ai o problemă de sănătate, cum ar fi o boală tiroidiană, deficit de fier sau o boală autoimună. Unele medicamente pot provoca, de asemenea, căderea părului. Simptomele pot fi cauzate de o dietă dezechilibrată sau de utilizarea unui șampon care nu ți se potrivește. De asemenea, expunerea la anumite condiții climatice, poluare sau stres îți pot activa sensibilitatea în zona scalpului.
Atunci când bariera naturală de protecție a pielii este afectată de unul sau mai mulți dintre acești factori, microinflamările scalpului pot deveni, de asemenea, o cauză principală a sensibilității crescute. Ele apar atunci când celulele din pielea capului se inflamează, făcându-l mai vulnerabil la iritații. Dacă aceste celule ale pielii sunt apoi supuse unei iritații suplimentare, pielea poate avea un răspuns inflamator. Există dovezi că microinflamările scalpului sunt implicate în cele mai frecvente tulburări ale scalpului, de la subțierea părului și mătreață, la uscăciunea scalpului, mâncărime și sensibilitate.
Șamponul este una dintre principalele cauze ale sensibilității scalpului în cazul multora dintre noi. Detergenții duri sau surfactanții din multe șampoane pot spăla mantaua acidă a scalpului (aciditatea naturală care protejează pielea) lăsând-o susceptibilă la uscăciune și iritații. Multe persoane semnalează că au un scalp hipersensibil sau sensibil după ce au primit tratament pentru afecțiunei ale pielii, cum ar fi dermatita atopică sau psoriazisul.
Cum recunoști un scalp sensibil
Simptomele generale ale unui scalp iritat și sensibil sunt legate de:
● Existența unei senzații de mâncărime la nivelul dermei, care nu dispare oricât de mult te scarpini.
● Senzația de piele întinsă, ca și când scalpul ar fi foarte deshidratat, iar pielea este delicată și s-ar putea crăpa cu ușurință. Este aceeași senzație pe care o au persoanele cu tenul sau mâinile uscate.
● Apariția de roșeață și iritație. Scalpul tău poate avea o reacție adversă la anumite produse precum vopseaua de păr sau șampoane care conțin substanțe chimice agresive. Dacă lucrurile stau astfel, scalpul are tendința să reacționeze devenind inflamat și sensibil. Se poate, de asemenea, înroși din cauza unor factori de mediu precum coafarea la cald sau condițiile meteorologice.
● Apariția mătreții. Este un cerc vicios – pe măsură ce mătreața deteriorează stratul exterior de celule de pe suprafața scalpului, te poate determina să te scarpini mai mult. Și cu cât te scarpini mai mult, cu atât îţi faci mai mult rău, cauzând roșeață și descuamare a scalpului.
Cum tratezi scalpul sensibil
Scalpul sensibil nu poate fi tratat, însă există o mulţime de soluţii pentru gestionarea acestei probleme şi pentru prevenirea apariţiei simptomelor. Este indicat să alegi cu grijă produsele pe care le folosești pentru scalp, fiind de preferat că atunci când te confrunți cu o asemenea problemă să apelezi la sfatul unui medic pentru a descoperi dacă nu cumva suferi de o afecțiune dermatologică și să achiziționezi șampoane și tratamente speciale.
În primul rând, alege un sampon scalp sensibil potrivit. Şampoanele pentru scalp sensibil au grijă de scalpul tău printr-o formulă hipoalergenică, fără coloranţi. În acest sens, poți încerca un șampon fără sulfati pentru scalp sensibil sau alergic Keune Care Derma Sensitive. Acesta conține un complex unic pentru calmarea scalpului format din glicerină pentru hidratare intensă, alantoină pentru calmarea și îngrijirea scalpului iritat și Symolient, un ingredient ce are puterea de a reduce imediat senzațiile de mâncărime și în același timp previne apariția acestor senzații, în viitor. Rezultatul tratamentului cu acest șampon scalp sensibil este un scalp hidratat, fără disconfort și un păr sănătos și strălucitor.
Un alt șampon pentru scalp sensibil calmant, pentru sănătatea și echilibrul scalpului, este Alfaparf Semi di Lino Scalp. Această gamă de produse este dedicată reechilibrării scalpului și ajută la restaurarea stării naturale de bine a părului și la revitalizarea acestuia începând de la rădăcină. Datorită ingredientelor active probiotice și prebiotice, tratamentul ajută la menținerea în echilibru a florei bacteriene a pielii, pentru ca părul să poată străluci în toată splendoarea și luminozitatea sa. Microbiotic System este complexul inovativ de probiotice și prebiotice, creat în laborator pentru a menține în echilibru bariera de protecție a pielii, readucând scalpul și părul la armonia lor naturală. Probioticele sunt bacterii prezente în mod natural pe piele, care se hrănesc cu prebiotice și ajută la menținerea microbiotei (microflora cutanată) echilibrată.
Rezultate excelente se pot obține folosind un kit de îngrijire completă pentru scalpul sensibil Kerastase Specifique, care conține un șampon pentru scalp sensibil pentru eliminarea impurităților de la nivelul scalpului și o mască pentru calmarea scalpului sensibil. Masca anti-roșeata și anti-mâncărimi conține ulei de Calophylium pentru calmarea iritațiilor având acțiune antiinflamatoare, Piroctone Olamine, un ingredient activ anti-bacterian și anti-fungic care înlătură mâncărimile și glicerină pentru relaxarea și catifelarea scalpului datorită proprietăților sale hidratante și de lubrifiere.
Multe cazuri de sensibilitate a scalpului se rezolvă de la sine, dar altele au nevoie de tratamente speciale, pentru că, uneori, un scalp sensibil poate fi un semn al unei afecțiuni de bază, cum ar fi dermatita seboreică sau psoriazisul scalpului. Dacă simți că este posibil să ai scalpul sensibil, solicită medicului dermatolog opțiuni de tratament.